Skip to main content

Danmarks eneste fletværker

Flet-Lars har været ansat hos ISHØJ HEGN A/S siden oktober 2002. Henry vores daværende ejer tilbød Lars et job, da han stod uden arbejde. De kendte hinanden fra det ridecenter, Lars er tilknyttet. Bent der havde jobbet inden Lars, var fletværker for ISHØJ i 27 år. Lars kom i mesterlære hos Bent og de arbejdede sammen i to et halvt år. Det foregik ved at Lars fulgte Bent konstant: Kiggede, lyttede og forsøgte at fange alle fif og spidsfindigheder. En dag annoncerede Bent, at Lars var klar til at tage over og Bent gik på pension. Det første år var Bent backup både via telefon og på besøg. Bent havde tidligere forsøgt at lære fem andre op i maskinerne, men uden held. De havde ikke interesse og flair for at betjene de gamle maskiner, har Bent fortalt.

Billede af Lars - fletværker hos ISHØJ HEGN
Værksted hvor der laves trådhegn

Maskinerne er mine børn

Oprindelig var der fire trådmaskiner. I dag er der to tilbage. Den ene er fra 1975, den anden fra 19xx. Den store maskine kan køre op til 5 meter og med en kraftigere tråd, hvorimod den mindre kan køre op til 3 meter. ”Det er mine børn”, siger Lars. Der er ingen manualer – er der maskinnedbrud, skal han selv finde fejlen og løse den. Lars fortalte om en episode, hvor maskinen konstant lavede spindlen for lang eller for kort. Han brugte halvanden dag på at finde fejlen og fik det klaret. ”Løsningen kan man godt tillade sig at kalde for en Storm P-løsning”, fortæller Lars og griner. Motoren er også blevet udskiftet og også her gælder alle kneb og gode påfund. Det kræver sin mand at samle det hele 100 % korrekt igen.

Flet-Lars lytter sig til om maskinen kører korrekt. Han kan stå ude på smedeværkstedet og så pludselig suser han ind og stopper trådproduktionen. Han kan høre, når noget ikke kører som det skal. Når han justerer noget et sted på maskinen, kræver det oftest at de andre udstillinger også skal have et lille nøk. Det er erfaring og fornemmelse, forklarer han.

Helt unik

Lars er den eneste i hele Danmark, der laver trådhegn. Jeg er helt unik, siger han. Da jeg spørger ham om der er ensomt at stå alene på værkstedet med de to maskiner, kommer der et rungende NEJ! Jeg kan slet ikke lade være og elsker det jeg laver. Første gang jeg mødte Lars, kom han humpende på krykker efter en knæoperation. Han havde fået besked på at tage den med ro, og en kollega, var sat til at gøre de ting han bad om. Men det gik ikke, Lars kunne ikke sidde stille og se på sine maskiner.
En af smedene har også en historie om dengang, der skulle laves 700-800 ruller trådhegn til et skisportssted i Norge. Lige op til deadline arbejdede Lars 36 timer i en weekend og sov på en madras med siden af maskinerne. Han skulle nok nå at få det hele klar – og det nåede han også.

Billede af trådhegnsmaskine
Billede af trådhegn der afhentes af truck

Hegner Danmark ind

Udover at sørge for at maskinerne kører og der er tråd nok, sørger Lars også selv for at tjekke og veje alle de trådruller op, der kommer til ISHØJ HEGN. Hver produceret trådrulle, lukker kan af og sætter mærkat på. Samtlige trådruller kører han ud på pladsen og stabler pænt. Til spørgsmålet om, hvor meget hegn han har produceret, er svaret at han da nok har hegnet Danmark ind et par gange.

Er der ekstra travlhed på smedværkstedet – særligt med at lave pressegitre, giver Lars også en hånd med der. Han kan lave dobbelt så mange som de unge smede – og får også lov til at lære dem op i arbejdet. Lars kan også hjælpe til i klargøringen eller være pladsmand. Vores seneste pladsmand, har han selv lært op. CV’et er langt og der er plads til flere opgaver. Lars siger ikke nej til en udfordring.

Udover hegn er Lars store passion heste. Han har altid redet, er hestetræner i sin fritid og har selv tre heste. Når man brænder for noget, har flair og vilje, så lykkedes tingene, slutter Flet-Lars.