Skip to main content

Danmarks eneste fletværker

Flet-Lars har været ansat hos ISHØJ HEGN A/S siden oktober 2002. Vores daværende ejer, Henry  tilbød Lars et job, da han stod uden arbejde. De kendte hinanden fra det ridecenter, Lars er tilknyttet. Bent der havde jobbet inden Lars, var fletværker for ISHØJ HEGN A/S i 27 år. Lars kom i mesterlære hos Bent og de arbejdede sammen i to et halvt år. Det foregik ved at Lars fulgte Bent konstant: Kiggede, lyttede og forsøgte at fange alle fif og spidsfindigheder ved fletvævshegnet.

En dag annoncerede Bent, at Lars var klar til at tage over og Bent gik på pension. Det første år var Bent backup både via telefon og på besøg. Bent havde tidligere forsøgt at lære fem andre op i trådhegnsmaskinerne, men uden held. De havde ikke flair og interesse for at betjene de gamle maskiner, har Bent fortalt.

Billede af Lars - fletværker hos ISHØJ HEGN A/S
Værksted i ISHØJ HEGN A/S, hvor der laves trådhegn

Trådmaskinerne er mine børn

Oprindelig stod der fire trådhegnsmaskiner. I dag er der to tilbage. Den ene er fra 1967 og den anden fra 1975. Den store maskine kan køre op til 5 meters højde og med en kraftigere tråd, hvorimod den mindre kan køre op til 3 meters højde. ”Det er mine børn”, siger Lars. Der er ingen manualer – er der maskinnedbrud, skal han selv finde fejlen og løse den. Lars fortalte om en episode, hvor maskinen konstant lavede spindlen for lang. Han brugte halvanden dag på at finde fejlen og fik det klaret. ”Løsningen kan man godt kalde for en Storm P-løsning”, fortæller Lars og griner. Motoren er også blevet udskiftet og også her gælder alle kneb og gode påfund. Det kræver sin mand at samle det hele 100 % korrekt igen, så der kan blive produceret flere ruller fletvævshegn.

Flet-Lars lytter sig til om maskinen kører korrekt. Han kan stå ude på smedeværkstedet og så pludselig suser han ind og stopper trådproduktionen. Når han justerer noget et sted på maskinen, kræver det oftest at de andre udstillinger også skal have et lille nøk. Han kan med det samme høre om det ruller planmæssigt. “Det er erfaring og fornemmelse”, forklarer han.

Helt unik

Lars er den eneste i Danmark, der laver trådhegn. “Jeg er helt unik”, siger han. Da jeg spørger ham om det er ensomt at stå alene på værkstedet med de to maskiner, kommer der et rungende NEJ! Jeg kan slet ikke lade være og elsker det jeg laver. Første gang jeg mødte Lars, kom han humpende på krykker efter en knæoperation. Han havde fået besked på at tage den med ro, og en kollega, var sat til at gøre de ting han bad om. Men det gik ikke, Lars kunne ikke sidde stille og se på sine maskiner.

En af vores smede fortalte en lille historie om dengang, der skulle laves 800 ruller trådhegn til et skisportssted i Norge. Lige op til deadline arbejdede Lars 36 timer i en weekend og sov på en madras med siden af maskinerne. Han skulle nok nå at få det hele klar – og det nåede han også.

Billede af trådhegnsmaskine
Billede af trådhegn der afhentes af truck

Hegner Danmark ind

Udover at sørge for at maskinerne kører og der er tråd nok, sørger Lars også selv for at tjekke og veje alle de trådruller, der kommer til ISHØJ HEGN. Efterfølgende bliver hver enkel produceret trådhegnsrulle, lukket kan af og påsat mærkat, hvorefter de bliver kørt ud på pladsen og stablet pænt. Til spørgsmålet om, hvor meget trådhegn Lars har produceret, er svaret at han da nok har hegnet Danmark ind et par gange.

Er der ekstra travlhed på smedværkstedet, giver Lars også en hånd med der. Han er flittig og arbejder i højt tempo. Lars kan også hjælpe til i klargøringen eller fungere som pladsmand. Vores seneste pladsmand, har han selv lært op. CV’et er langt og der er plads til flere opgaver. Lars siger ikke nej til en udfordring.

Udover fletvævshegn er Lars store passion heste. Han har altid redet, er hestetræner i sin fritid og har selv tre heste – og en lille ny på vej. “Når man brænder for noget, har flair og vilje, så lykkedes tingene”, slutter Flet-Lars.